Vinnare 2019 – Sonja Larsson, Stephanie Olsson, Frida Turegård och Fanny Wikerud

I år har vi haft möjlighet att lyfta tre olika vinnare av Isabellestipendiet som representerar olika delar av förändrings- och jämställdhetsarbetet inom byggbranschen. Vi har perspektivet från arbetsgivarnas sida, från byggolvet och från egenföretagarens synvinkel.

 


Sonja Larsson – HR strateg på Erik Larsson Bygg AB
Motivering:
Med stort hjärta och mod tar hon sig an frågan kring machokultur, både internt och externt inom hela byggbranschen. Hon står upp för de som inte vågar och tar diskussionerna när andra ledare backar. För sitt otroliga driv med att motverka machokulturen ur ett chefsperspektiv tilldelas Sonja Larsson 2019 års Isabellstipendium.

Sagt om Sonja:
”Hon var drivkraften till att vi genomförde en öppen föreläsning om machokultur under våren där hon bland annat bjöd in elever och lärare från Byggprogrammet, våra konkurrenter och andra företag inom samhällsbyggnad. Hon drev igenom en heldagskonferens för samtliga ledare och skyddsombud hos oss där vi pratade om machokultur, hur vi har det och hur vi skulle vilja ha. Den dagen mynnade ut i, förutom välinsatta ledare och skyddsombud, initiativet Byggkurage (en uppsättning regler som gäller på samtliga våra arbetsplatser om hur vi ska vara mot varandra, som om en följer minskar effekterna av en machokultur) samt att vi numera bär tröjor med trycket OMTANKE/TÄNK OM. Hon såg till att vi stoppade samtliga arbetsplatser för att under en heldag bland annat prata om machokultur. Under våren har hon även varit ute och föreläst på skolor, företag och idrottsföreningar omkring om machokultur. Hon har ett nära samarbete med lärarna på Bygg- och anläggningsprogrammet på Tranemo Gymnasium och är med och stöttar eleverna till att bli mer förbereda inför sin praktik med hopp om att de kan stå emot jargongen, eller i alla fall kunna identifiera den. Det vanliga en hör när en pratar om machokultur är ”alla tycker ju det är roligt” men vi tror att det finns ett stort mörkertal. Därför såg Sonja till att vi utvecklade en egen app där våra medarbetare anonymt kan rapportera in problematik likt dessa.”

Läs mer om initiativet Byggkurage som är öppet för alla företag inom bygg.

Frida Turegård och Fanny Wikerud, målare Färgstarkt Skövde

Motivering:
Denna färgstarka målarduo vill inspirera andra till att följa sina drömmar och genom sitt Instagramkonto visar de upp en annan sida av byggbranschen. De bryter normer genom att våga satsa på sig själva och publicera sådant som inte förväntas av kvinnor, hantverkare eller egenföretagare. Därför är Frida Turegård och Fanny Wikerud två förebilder inom branschen och mer än värda att få 2019 års Isabellestipendium.

 

 

Frida och Fannys företag – Färgstark Skövde startades 2019
Instagram @fargstarkskovde

 

Stephanie Olsson, Snickare

Motivering:
Hon inspirerar andra genom att kämpa för alla kvinnors rätt i branschen och lägger otaliga timmar på att göra verkligheten bättre ute på byggena. 2019 års Isabellestipendium går till snickaren Stephanie Olsson för att hon tar fighten för sina medsystrar och banar väg för nästkommande generations byggarbetare.

Med ett otroligt driv är hon lagbas, förtroendevald MB ledamot, sitter i styrgruppen för Näta, hon har dessutom startat ett kvinnligt nätverk för Yrkesarbetande kvinnor inom Veidekke som hon jobbar för.

 

 

Isabellestipendiet 2019:
Stipendiat: Sonja Larsson, Stephanie Olsson, Fanny Wikerud och Frida Turegård
Jury: Maria Soxbo, Pirre Starrin, Mackan NylénStefan Nilsson, Björn Christiernsson, Peter Rung, Therese Marteleur, Sandra Mobaraki och Isabelle McAllister.
Sponsorer: Bo&Bygg, Peab, Beckers, MVB AB och Svensk Byggtjänst.
Partner: Svensk Byggtjänst
Projektledare: Petra Sörme, Linn Blomqvist
Artwork: Åsa Hammarström

Högupplösta pressbilder på stipendiaterna hittar du här

 

 

Vinnare 2018 – Mathilda Klinger Danielsson

Genom att på ett föredömligt och unikt sätt vara representant för sitt yrke som plåtslagare ger Mathilda Klinger Danielsson oss hopp om framtiden. Hon inspirerar inte bara kollegor och kunder utan också nästkommande generation. För sitt engagemang och driv tilldelas idag Mathilda Klinger Danielsson 2018 års Isabellestipendium.

Grattis Mathilda!

 

Isabellestipendiet 2018:
Stipendiat: Mathilda Klinger Danielsson
Jury: Frida Ramstedt, Pirre Starrin, Mackan Nylén,  Julia Ohlström, Charlotta Gren, Therese Marteleur och Isabelle McAllister.
Sponsorer: Hem, Villa & Bostadsrätt, Ikano Bostad, Peab, Beckers, MVB AB och Svensk Byggtjänst.
Partner: Rättviseförmedlingen
Projektledare: Julia Ohlström
Artwork: Åsa Hammarström

Högupplösta pressbilder på Mathilda hittar du här:
Porträtt från stipendieutdelningen

Bilder likt ovan fotade uppe på taket – fotograf Björn Petrén

Vinnare 2017- Karolina Dahl

Elektrikern Karolina Dahl är vår sjunde Isabellestipendiat.

Att komma framåt och förändra handlar ofta om att se mönstren och framförallt synliggöra dem. Karolina gör precis detta. Hon är inte rädd för att vara obekväm för rättvisans skull, för att försöka få människor och företag runt henne att ändra sig till det bättre. Oerhört inspirerande!


Grattis Karolina!

Isabellestipendiet 2017:
Stipendiat: Karolina Dahl
Jury: Brita Zackari, Pirre Starrin, Mackan Nylén, Gill Edgar, Julia Ohlström, Charlotta Gren, Therese Marteleur och Isabelle McAllister.
Sponsorer: Hem, Villa & Bostadsrätt, Byggnads, Ikano Bostad, Peab, Beckers, och Svensk Byggtjänst.
Partner: Rättviseförmedlingen
Projektledare: Johanna Broman
Artwork: Åsa Hammarström


Högupplösta pressbilder samt lågupplösta på Karolina samt Karolina och Isabelle från oktober 2017 finns på denna länk.

Läs även om Karolinas reaktioner på sin arbetsplats i bland annat VVS Forum.

Vinnare 2016- Therese Marteleur

theresefront2

Målaren Therese Marteleur driver sin egna firma Marteleur Måleri sedan 2012 och är vår sjätte Isabellestipendiat! Hon insprierar oss mycket att genom ett modernt sätt driva sin målerifirma, men har inte alltid sett det som självklart att jobba i den tuffa branschen.  Själv säger hon om att vinna stipendiet.

– Isabellestipendiet ger mig styrka och inspiration till att använda fler färger på paletten! Om jag lyckas peppa en tjej att fortsätta i branschen blir jag väldigt stolt. Det är många gånger jag själv har tvivlat över mitt yrkesval.

Grattis Therese!

therese_stipedniat

Motivering av juryn 2016:

motivering_therese

 

Isabellestipendiet 2016:
Stipendiat: Therese Marteleur – Marteleur Måleri AB
Facebook: Marteleur Måleri
Instagram: @Marteleurmaleri
Jury : Seher Yilmaz,  Tatjana Joksimovic, Anitha Schulman, Björn Christiansen, Johnnie Krigström, Julia Schaffer Flemk, Emmelie Renlund och Isabelle McAllister.
Sponsorer: Hem, Villa & Bostadsrätt, Byggnads, Beckers, och Svensk Byggtjänst.
Partner: Rättviseförmedlingen
Projektledare: Johanna Broman
Artwork: Pernilla Lundmark


Högupplösta pressbilder samt lågupplösta på Therese samt Isabelle & Therese från Okt 2016 hittar du på denna länk.

Lågupplösta Pressbilder på Therese hittar du på denna länk. Fotograf Maria Marteleur.

Vinnare 2015 – Julia Schaffer Flemk

julia_3

Plattsättaren Julia Schaffer Flemk är vår femte stipendiat.
Hon driver den egna firman Julias Plattsättning & Bygg Ab och är ett förebild eftersom hon arbetar aktivt med att lyfta fram andra kvinnor i byggbranschen såväl som att visa vägen med sitt eget arbete!

Grattis Julia!

isabellestipendiet3

Motivering 2015:
isabellestipendiet2


Bilder från prisutdelningen den 8 oktober 2015 på Hem, Vill & Bostadsrättsmässan i Älvsjö
IMG_8577
IMG_8585
Julia & Isabelle samt Julia med sitt byggteam

 

Isabellestipendiet 2015:
Stipendiat: Julia Schaffer Flemk – Julias Plattsättning & Bygg AB
Jury : Seher Yilmaz,  Tatjana Joksimovic, Elsa Billgren, Anders Öfvergård, Johnnie Krigström Emmelie Renlund och Isabelle McAllister.
Sponsorer: Hem, Villa & Bostadsrätt, Byggmax, Beckers, Hus & Hem och Svensk Byggtjänst.
Partner: Rättviseförmedlingen
Projektledare: Johanna Broman
Artwork: Åsa Hammarström

Högupplösta Pressbilder på Julia hittar du på denna länk.

 

Vinnare 2014 – Emmelie Renlund

emmelie555_2

Emmelie årets Isabellestipendiat – av över 500 nominerade!

Över 500 hantverkare nominerades till årets Isabellestipendium – Sveriges första hantverkarstipendium för kvinnor. Juryns val föll till slut på 25-åriga snickaren Emmelie Renlund, som är första kvinna i Byggnads förbundsstyrelse.
– Emmelie brinner verkligen för att locka in fler kvinnor i byggbranschen och vägrar ge sig trots motstånd. Hon är en viktig och positiv kraft med gedigen erfarenhet av hur vardagen som bygghantverkare ser ut, säger jurynmedlemmen, snickaren och tv-profilen Anders “Arga snickaren” Öfvergård.

Motivering till årets stipendiat lyder:
“2014 års Isabellestipendiat har med osviklig envishet, kunskap och mod visat att det går att bryta förlegade normer och traditioner. Emmelie
Renlund gör dagligen en avgörande insats för framtidens byggbransch genom sitt stora engagemang för alla människors lika värde. En sann
förebild och inspiratör som skriver historia.”

emmelierenlund_stipendiet14
Emmlie jobbar som snickare på OF Bygg i Umeå där hon är ensam kvinna bland ca 100 byggarbetare. Under 2014 fick hon igenom en motion – att alla regioner inom Byggnads Fackförbund ska ha en jämställdighetsansvarig.

Läs Emmelie Renlunds debattartikel om den ojämställda byggbranschen på Nyheter 24 här.

Isabellestipendiet 2014:
Stipendiat: Emmelie Renlund
Jury : Seher Yilmaz/Rättviseförmedlingen,  Anders Öfvergård, Johnnie Krigström och Isabelle McAllister.
Sponsorer: Hem & Villa, Byggindustrins byggbemanningsföretag Expandera Mera, Byggmax, Beckers, Hus & Hem och Svensk Byggtjänst. (Tack till Operose och Fihem Bygg och fastighetsservice)
Partner: Rättviseförmedlingen
Projektledare: Johanna Broman
Artwork: Åsa Hammarström
Högupplösta Pressbilder på Emmelie av fotograf Malin Grönberg  på denna länk
Samt stipendiets pressbilder på Emmelie hittar du på denna länk.